/ FTP

Hvordan man bruger FTP til at styre en hjemmeside

At have sin egen hjemmeside kan være svært og tidskrævende, hvis man ikke kender mulighederne for at gøre det så let for én selv som muligt.
Specielt opgaver som at tage backups af en hel hjemmeside manuelt, eller hvis man får brug for at tage en kopi af nogle sider inden man redigerer dem. Den hurtigste og letteste måde at flytte og ændre filer er ved at bruge FTP.

FTP giver dig adgang til at se alle filerne på dit webhotel på præcis samme måde som du ville se filerne, hvis de lå på din egen PC eller et USB stik.

Spørgsmålet er så; hvordan bruger man FTP?
Vi vil bruge Cyberduck til at forbinde til webhotellet. Det virker både på Mac og Windows.

Teknisk niveau: Lavt
Tidsforbrug: 10-12 min.

Trin 1: Download og installer Cyberduck på https://cyberduck.io/

Trin 2:
Åben Cyberduck og du vil se dette vindue:

Trin 3: For at forbinde til en FTP server, trykker vi på "Ny forbindelse" i venstre hjørne.

Trin 4: Vi skal bruge et brugernavn og en adgangskode.

Hvis du har en idé om hvad du skal skrive i felterne kan du gå videre til trin 5. Ellers fortsæt med trin 4.1.

Trin 4.1: For at få FTP login oplysningerne, skal du gå ind i dit cPanel, og trykke på "FTP-konti",

Trin 4.2: Vi skal nu oprette en FTP konto, som du kan bruge til at se dine filer på dit webhotel ved hjælp af Cyberduck.

Log på er det brugernavn du skal bruge for at logge på din FTP server. Bemærk at der bliver tilføjet @"domæne.dk" efter det du har valgt.

Adgangskode er det kodeord du vælger, når du skal logge på FTP. Husk at vælge et sikkert ét, da det kun er dig, som skal have adgang til FTP-serveren.

Mappe bestemmer hvor FTP kontoen har adgang. Til eget brug, kan du slette alt i feltet, ligesom på billedet, så får du nemlig adgang til alt.

Kvote kan du samtidig lade stå på "Ubegrænset", for ikke at begrænse noget du skal i fremtiden.

Tryk på "Opret FTP-konto".

Trin 5: Nu hvor du har en FTP-konto klar, kan vi oprette forbindelse til FTP-serveren, så du kan få adgang til dine filer.

Trin 6: Vi skal nu udfylde felterne i vinduet "Ny forbindelse".

Server: Her skriver du i de fleste tilfælde dit eget domæne, for eksempel "domæne.dk". Hvis det ikke virker, så prøv ftp."domæne.dk"

Port: Standardporten for FTP er 21, så det beholder vi. Bemærk, hvis du bruger S-FTP eller "Secure FTP", så er porten 22.

Brugernavn: Her skriver du det brugernavn du oprettede tidligere. Husk på at skrive dit domæne efter brugernavnet, for eksempel @"domæne.dk".

Adgangskode: Er det kodeord du skrev, da du oprettede FTP kontoen i cPanel.

Trin 6: Tryk på "Tilslut"

Hvis du får meddelelsen "Usikker FTP forbindelse", skal du sætte tjektegn i feltet "Vis ikke igen" og trykke på "Fortsæt".

Tillykke!
Nu ser du alt hvad der ligger på dit webhotel. Din hjemmeside ligger højst sandsynligt i den offentlige mappe "Public_html".

--}}